Den 19-20 oktober arrangerade Uppsala biodlarförening med Åslög Dahl en kurs i pollenanalys som jag gick på. Vi var 15 stycken som fick lära oss vad pollen är, hur det fungerar och vilka kännetecken de har. Gången är ganska enkel; man tar 15ml honung i ett provrör och sen fyller man på med 40ml vatten och ett saffransbaserat färgämne. Centrifugerar 5 minuter. Häller bort vattnet med löst honung försiktigt. I med nytt vatten och centrifugera igen. Häll bort vattnet, pipetera upp pollen på ett objektglas och på med ett gelatintäckt täckglas för längre hållbarhet. Sedan förstorar man 400-1000 gånger och identifierar varje pollen via en nyckel. När man har räknat in 2-300 pollen så kan man via en tabell normalisera sina värden (vissa växter släpper mer pollen än andra) och ur det så vet man hur honungens ursprung fördelar sig. Svårt. Jättesvårt. Jag kom aldrig så långt. Jag lyckades knappt identifiera ett fåtal pollen med stor osäkerhet men jag gjorde iordning 3 olika prover för framtida analys. Hur som helst väldigt spännande och lärorikt.

Blev lite sugen att köpa både ett mikroskop (t.ex. ett Bresser Researcher Trino, och en stereolupp. Priset avskräcker inte men det tar ju en del plats att förvara. Nåja vi får väl se när habegäret blir för stort…

Jag tog en försiktig inspektion i kuporna idag (2024-11-03). Det var ett lågmält liv i alla kuporna. I Odendisas var det väldigt svagt men det är såklart svår att avgöra om man bara ficklar från ovan.