Ja det känns lite konstigt att påbörja invintringen redan i slutet av juli, men det passar bra med semestern och det finns inte så mycket blommor som bina drar på längre. Så idag förberedde jag slutskattning genom att lyfta upp alla skattlådor ovanför bitömmaren, ersätta några pollenramar med tomma ramar för att ge plats till ägg, och så bytte jag botten eftersom pollenfällan inte behövs längre. Ovanpå HLS och LN som är yngelrum så la jag en HLS-låda med täckt honung som vintermat; fem rödmarkerade från försommaren och fem vältäckta ramar som borde också vara från den lite tidigare sommar. Till detta tillkommer alla yngelramar med honung på kanterna. Konstigt nog var flera av de rödmarkerade ramarna inte helt täckta än, men eftersom det inte stänkte om dem så är de klara trots allt. Det var ganska många ganska tomma ramar bland de senare pålagda skattlådorna och några ramar som inte byggts ut alls vilket också indikerar att draget är slut. Jag hittade Mary och allt såg bra ut med gott om yngel i alla stadier. Imorgon förbereder jag de andra kuporna i Hallsta och Österäng.

Dagen efter så gick jag genom samhällena i Hallsta var jag hittade Ebba och Harriet men inte Sarah. I Ebbas kupa var det bara att flytta om bland ramarna. Tog de bästa ramarna till skattning och reducerade ner samhället till två lådor. I Saras och Harriets kupor hade de båda fyllt nedersta HLS-lådan med pollen men det fanns ingenting i pollenväg i LN-lådan som var proppfull med yngel. Jag tvekade att lämna pollenlådan eftersom jag skulle ju även lämna en vintermatlåda (och då blir kupan ”så stor” enligt vissa , men efter lite velande kom jag fram till att jag håller fast vid min (egentligen gurun Jan-Uno) teori kring att det är viktigare att ha många bigångar så att klotet kan röra sig än att ha en liten kupa som bina ändå inte klarar av att värma upp.
I Österäng hann jag gå igenom de främre kuporna innan regnet och det kändes lite bekymmersamt. I Annikas kupa så såg det väl okej ut med yngel och bin men förmodligen är det en ny drottning där som jag inte kunde hitta. Och det såg lika dant ut i Anjas kupa vilket känns betydligt sämre med tanke på att hon är årets drottning, men även där göms en omärkt drottning med tanke på äggen. I Sannas kupa pinnade hon på som vanligt. Dagen (fredagen) efter så konstaterade jag att det såg bra ut hos Maia, men Antonia var definitivt borta, visecellen sprucken men inga larver, täckta yngel och bina gick ledigt ner i en LN-låda. Det samhället kommer inte att överleva vintern oavsett drottning så planen är att hitta drottningarna i Annikas och Antonias kupor, ta bort Antonias tronföljare och slå ihop samhällena. Det sammanslagna samhället får gå på socker. De övriga tre fick de rödmarkerade vinterramarna som jag sparade vid förra skattningen. Jag fick loss två drönarramar med kakhonung från Anja och Sarah som får bli en ny produkt i sortimentet. Mer om det i ett senare inlägg.
Tillbaka i Hallsta så tog jag gårdagens sorterade lådor. Hittade Sarah och la vinterlådor med honung hos Harriet och Sarah. Bitömmarna hade fungerat sådär, men hemma hos Mary där lådorna legat på ett dygn längre så var de fyra skattlådorna i princip tomma på bin – enkelt. I Marys kupa så är vinterlådan bestyckad med 9 rödmarkerade ramar och en fin från sensommaren (i mitten). Så alla vinterklara kupor står med 2 HLS och 1 LN undantaget Maia som står med två LN och en HLS.
Det som känns riktigt bra är att samtliga drönarramar var tomma på varroa även om jag noterade ett vinglöst bi under genomgångarna.












