Recept från Thorvaldur;
1 dl. nyslungad honung
2 – 3 msk pressad citronsaft
2 ägg
3 dl. vispgrädde
Blanda och frys.
Denna blog är en dagbok över Elins och Filips bin, biodling, och bikupor. Här skriver Filip om vad som händer i bigården för att inte glömma vad som har hänt.
Recept från Thorvaldur;
1 dl. nyslungad honung
2 – 3 msk pressad citronsaft
2 ägg
3 dl. vispgrädde
Blanda och frys.
Känns som vanligt lite jobbigt att prata om invintring i början av augusti, men nu är det dags. Tymolförberedelserna var som vanligt; Smälta 50g kristaller med lite T-röd och de sugs upp av en wettexduk som är delad i 12 delar. Lapparna hanteras försiktigt med en plastpincett och lapparna läggs på lite folie för att svalna. Varje samhälle ska ha tre lappar och eftersom vi har fyra samhällen så går det denna gång jämt upp. Varje samhälle börjar med två lappar och de återstående får ligga i frysen en vecka så man inte börjar med för hög koncentration. Jag kom ihåg att lägga in inspektionsskivan för att kolla varroa-nedfallet och på det sättet så ökar Tymol-koncentrationen inne i kupan också. För bästa spridning, men också för att foderlådorna är så beskaffade så la jag lapparna på spärrgallret.
Sedan blandade jag 6kg socker med 4 liter vatten (och en skvätt 12% ättiksprit) och körde med skruvdragaren med några timmars mellanrum. Det var ganska smidigt att ha honungstunnan – ingen risk för spill och stänk. När den här omgången var utportionerad (alltså 1,5kg per samhälle) så blandade jag dubbelt så mycket för annars kommer det att ta hattigt lång tid. Så nu ligger 12kg socker och blandar sig med 8 liter vatten. Fåren hade förhoppningar att få ta del av maten men de är ju inte så smarta…
Eftersom innertaken skulle plockas så plockade jag även ut propolisfällorna. Man kanske skulle prova och se hur mycket som går att utvinna…